Att vistas i skogen är väldigt läkande. Det fungerar bra mot stress och att koppla av. Mental och fysisk hälsa förbättras. Det kan förbättra sömnen, öka koncentrationsförmåga och man blir mer kreativ. Man återhämtar sig snabbare från sjukdomar. Vissa sjukhus har fönster i patientrum mot grönskan och träd för att hjälpa till med läkningen till patienter.

Man kan bygga upp immunförsvar och må allmänt bättre om man vistas i skogen. Man borde tillbringa tid i skogen minst var fjärde vecka, så länge varar effekten av ett skogsbad. I Japan bevarar man vissa skogar för just att människor skall kunna gå där och stressa av och återhämta sig. Skogsbad på japanska heter ”shinrin-yoku”.

Man har forskat mycket på skogsbadets effekter i japan och har kommit fram till possitiva effekter, balanserat blodtryck, minskad ångest, depression och förbättrat psyke.

I sverige är det SLU i Anarp och Linneunivesitetet och Umeå Universitet som bedriver forskning på positva egenskaper av skogsbad och att vistas i naturen.

Ivana