Vi var och red på Islandshästar med Fontänhuset. Jag har alltid hållit på med hästar då jag är uppvuxen på en gård. Jag har alltid velat rida på en islandshäst på grund av att jag har velat testa att tölta. När jag fick chansen att följa med fontänhuset på en ridtur på Hallandsåsen, skrev jag genast upp mig. 

När vi kom till stallet gäller säkerhet först, hjälm på. Sedan med tanke på hästvana blev vi tilldelade en häst. Den jag fick hette Náttfari – Han som reser om natten. Han var en mycket trevlig kille.

 Vi började vår tur, det var lite kyligt men vackert väder, solen sken. Det är speciellt att sitta på ryggen på en häst, att vara i naturen och höra ljudet av hovar på marken. Det låter ännu mer då hästarna hade skor på asfalt. Vi kom upp på höjden och är omringad av all den här vackra naturen. Det blir ett lugn, jag blir glad, det är så härligt att bara vara här och nu. Jag och hästen.

Sedan började det riktigt roliga. Vi som ville fick nu en sträcka då vi kunde tölta! Att samla ihop hästen och sedan öka upp i tölt är en häftig känsla. Det är en sådan flytande gångart att man smidigt bara glider med. Då jag vet hur det känns att sitta ner i trav är tölten så mjuk, trots att det går så pass fort så sitter man helt stilla. Jag ville inte att det skulle ta slut.

Det var flera tillfällen vi kunde tölta på, men också då vi kunde galoppera!

Trots att galopp är en snabb gångart så för mig kändes den långsam då Islandshästar inte är så stora (125-145 cm). I min värld är de ponnys. Men känslan av kraften när han tar i och galopperar i full fart är fantastisk! Jag vill inget annat än att känna vinden i ansiktet, med ett stort leende på läpparna.

Men allt har ett slut och vi får skritta tillbaka till stallet.

Då jag alltid velat rida en islandshäst är jag mycket tacksam för fontänhuset som gjorde att jag äntligen fick chansen. Det är något som jag gärna vill göra igen!

Att rida ute i naturen är något som jag mår bra av och jag vet att många här på fontänhuset inte har ridit förut. Att de nu kan få uppleva hur det känns, är något som jag tycker så mycket om med fontänhuset. Att kunna göra saker som man aldrig haft chansen till innan, vare sig det handlar om att träffa nya människor, laga mat, träna, använda program på datorn, rita på en padda eller rida på islandshästar. Att kunna utmana sig själv i en trygg och trevlig miljö.

Det är precis det jag behöver just nu i mitt liv.