Jag har tappat orienteringen på vad som är ny musik och det började 2010. Det som fick mig att tappa intresset var då radioprogrammet Tracks i P3 lades ner. Jag började följa programmet 1987 och följde det fram till 2000 då jag skrev ner listorna för hand. På senare tid så har jag en bubbla med ny musik som återkommer år efter år. Den bubblan består av låtarna från både Melodifestivalen, Eurovision Song Contest och Så Mycket Bättre. Jag är medveten om att jag missar mycket musik, sedan om det är musik jag gillar eller inte tycker om är för mig ointressant.

Detta hjälpte mig att ha koll på ny musik:

  1. Att lyssna på Tracks med Kaj Kindvall som presenterade ny musik stora delar av året.
  2. I skivbutikerna kunde man se datum för aktuella skivsläpp. Detta gjorde att man kunde spara ihop pengar till sin favorit artist/grupp.
  3. Tidningarna gjorde artiklar om de senaste LP och CD släppen samt man kunde läsa recensioner om dem.


Detta har gjort att jag har tappat kollen på ny musik:

  1. Musiktidningar som jag köpte tidigare har gått i graven. De har ersatts av hemsidor på internet eller musikbloggar, samt forum dit man kan söka sig och träffa likasinnade.
  2. Saknaden av topplistor i tidningsform och i TV-media. I Sverige känns detta som något bortblåst ingen tycks vilja ta tag i detta.
  3. OM någon vill ta tag i punkt 2 så kommer det med största sannolikhet att visas i en kanal med reklam som stör innehållet på ett negativt sätt.

Jag hoppas att de svenska artister som gör levande musik kommer att göra det tills de lägger ner. Det finns många som använder sig av datorer i sin skapande process. Det känns som att allt fler är på väg dit.

Anders Nilsson