Upptäckten av en Ny Hobby

Efter att jag köpte en 3D-skrivare, har jag tillbringat mycket tid hemma, njutit av mitt egna sällskap och utforskat min nya leksak. Jag har märkt att vänner och bekanta blivit oroliga och undrat var jag håller hus. Så här kommer en uppdatering om vad jag egentligen har för mig när jag inte syns till.

Vad är en 3D-skrivare?

För de som undrar, låt mig förklara vad en 3D-skrivare är. Enkelt uttryckt, är det en maskin som skapar tredimensionella objekt genom att lägga tunna lager av material ovanpå varandra. Tänk dig att spritsa grädde på en tårta, lager för lager, fast med plast, eller andra material

 

Min Förälskelse i Tekniken

Jag har alltid varit en tekniknörd, och 3D-skrivare är inget undantag. Det finns många olika typer av 3D-skrivare, men på grund av min ekonomi har jag valt FDM (Fused Deposition Modeling), den vanligaste typen för oss amatörer.

Bakgrund och Motivation

Mitt tidigare jobb som säljare var ingen framtid för mig. Efter min uppsägning fick jag 12 månaders betald uppsägningstid och då fann jag mig plötsligt utan något att göra. Arbetslös, men inte riktigt, eftersom jag fortfarande hade lön men inte rätt till lönebidrag på grund av mitt handikapp. Jag behövde något att sysselsätta mig med under denna period och bestämde mig för att skaffa en 3D-skrivare.

De Första Stegen

Jag började med att ladda ner färdiga STL-filer från internet och skriva ut små figurer och användbara föremål som pennhållare i form av en dödskalle. Men snart blev jag trött på att bara skriva ut andras design och ville skapa mina egna. Då insåg jag att jag behövde mer än bara en 3D-skrivare. Jag behövde ett bra CAD-program (Computer-Aided Design) och kanske en bättre dator?

Att Lära Sig Designa

Efter lite efterforskning hittade jag Fusion 360 av Autodesk, ett kraftfullt CAD-program som var gratis att ladda ner. Min gamla dator var dock inte tillräckligt kraftfull för att hantera programmet, så jag investerade i en ny dator.

Utmaningar och Lösningar

Min första skrivare var bra, men krävde två händer för vissa manövreringar, vilket var ett problem eftersom jag bara har en fungerande hand. Jag blev frustrerad och bestämde mig för att köpa en mer avancerad och automatiserad skrivare. Nu hade jag en toppmodern skrivare och en kraftfull dator, men jag behövde fortfarande lära mig använda Fusion 360 ordentligt.

 

 

Utbildning och Möjligheter

Jag hittade en onlinekurs som gav första månaden gratis. Jag lade ner all min tid på att lära mig så mycket som möjligt innan provperioden var över, och jag lyckades. Under ett Skype-möte med min arbetslivscoach från TRR (Trygghetsrådet), såg hon min 3D-skrivare. Hon blev intresserad och ställde frågor. Hon sådde ett frö att kanske vore detta till en framtida karriär inom 3D-design och tillverkning?

En Ny Väg Framåt

Så, som ni kan se, har köpet av en 3D-skrivare satt många stenar i rullning. Vad började som en enkel fritidssyssla kanske har öppnat dörrar till nya möjligheter och potentiella karriärvägar? Just nu spenderar jag all min fritid med min 3D-skrivare, och vem vet vad framtiden kan bringa?

 

 

Jag hoppas denna inblick i mitt nya äventyr inspirerar er att utforska nya teknologier och kanske hitta era egna oväntade passioner.